Co jadano na Ostrowie Lednickim?
wideo: Rafał Cielek
Opublikowano:
20 sierpnia 2024
2 sierpnia 2024, w Małym Skansenie przy Ostrowie Lednickim, została otwarta najsmaczniejsza wystawa w tym sezonie.
wideo: Rafał Cielek
Opublikowano:
20 sierpnia 2024
2 sierpnia 2024, w Małym Skansenie przy Ostrowie Lednickim, została otwarta najsmaczniejsza wystawa w tym sezonie.
Wystawa „Co jadano na Ostrowie Lednickim?” przybliża tematykę średniowiecznej kuchni i dawnych sposobów pozyskiwania produktów spożywczych.
Można na niej zobaczyć zabytki archeologiczne odkryte w trakcie prac wykopaliskowych na Ostrowie i w Gieczu takie jak: szczątki kostne zwierząt, ceramikę naczyniową, pobrane próbki różnych pyłków, zbóż i pestek. W zabytkowym spichlerzu z Majkowa wyświetlane są filmy związane z ucztą średniowieczną. Można się też zapoznać ze średniowiecznymi przepisami.
Przedstawione zostaną informacje o pięciu „środowiskach”, z których pozyskiwano pokarmy:
Wystawa realizowana jest na podstawie źródeł historycznych oraz wyników interdyscyplinarnych badań, prac wykopaliskowych, badań przyrodniczych i fizyko-chemicznych.
tekst: materiały organizatora