Co jadano na Ostrowie Lednickim?

2 sierpnia 2024, w Małym Skansenie przy Ostrowie Lednickim, została otwarta najsmaczniejsza wystawa w tym sezonie.

Wystawa „Co jadano na Ostrowie Lednickim?” przybliża tematykę średniowiecznej kuchni i dawnych sposobów pozyskiwania produktów spożywczych.

 

Można na niej zobaczyć zabytki archeologiczne odkryte w trakcie prac wykopaliskowych na Ostrowie i w Gieczu takie jak: szczątki kostne zwierząt, ceramikę naczyniową, pobrane próbki różnych pyłków, zbóż i pestek. W zabytkowym spichlerzu z Majkowa wyświetlane są filmy związane z ucztą średniowieczną. Można się też zapoznać ze średniowiecznymi przepisami.

Przedstawione zostaną informacje o pięciu „środowiskach”, z których pozyskiwano pokarmy:

    • las – miejsce bytowania dzikiej zwierzyny, zbierania niektórych roślin
    • łąka – miejsce wypasu zwierząt hodowlanych, zbierania ziół
    • ziemia – pola uprawa zbóż i roślin
    • woda – miejsca połowu ryb
    • powietrze – polowanie na ptactwo

 

Wystawa realizowana jest na podstawie źródeł historycznych oraz wyników interdyscyplinarnych badań, prac wykopaliskowych, badań przyrodniczych i fizyko-chemicznych.

tekst: materiały organizatora

Podziel się kulturą!
What’s your Reaction?
Ciekawe
Ciekawe
0
Świetne
Świetne
0
Smutne
Smutne
0
Komiczne
Komiczne
0
Oburzające
Oburzające
0
Dziwne
Dziwne
0
D
Kontrast Wyłącz ruch