Jarmark Bożonorodzeniowy w Szreniawie już 18 grudnia!
Opublikowano:
15 grudnia 2022
Od:
Do:
Początek:
Koniec:
Tradycyjnie, jak co roku, tydzień przed świętami Bożego Narodzenia, Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza na Jarmark Bożonarodzeniowy.
Będzie to niepowtarzalna okazja by zakupić oryginalne, świąteczne prezenty lub dekoracje do domu wykonane przez twórców ludowych i innych drobnych sprzedawców (m.in. stroiki, bombki, choinki, świeczki, ozdoby okienne) a także słodkości (ciasta, pierniki) czy naturalne, świeże wyroby mięsne.
Moc atrakcji
Zwiedzających w świąteczny klimat wprowadzi koncert kolęd w wykonaniu „Na Trzy Głosy” i występ Chóru Chłopięcego i Męskiego Filharmonii Poznańskiej Poznańskie Słowiki.
Czas umilać będą także wspaniałe przedstawienia o tematyce bożonarodzeniowej zaplanowane na ten dzień w wykonaniu „Dobrego Teatru” pt. „Jak Mrozik i Śnieżynka przygotowali wyjątkowe prezenty” oraz warsztaty dla najmłodszych, na których wspólnie z rodzicami można wykonać gwiazdkowy stroik – wianek lub na naturalnej deseczce, udekorować bombkę, wykonać torebkę na prezenty lub upominek a nawet wylać świecę z pszczelego wosku, które można zabrać ze sobą do domu.
W pracowni kulinarnej odbędzie się pieczenie świątecznych pierników. Nie zabraknie szopki bożonarodzeniowej z rzeźbami naturalnej wielkości i żywymi zwierzętami.
Spotkanie ze świętym Mikołajem
W Muzeum pojawi się Święty Mikołaj! Będzie czekał na odważnych, którzy będą mieli niepowtarzalną okazję porozmawiać oraz zrobić sobie z nim pamiątkowe zdjęcie w cudnej, świątecznej scenerii.
List do świętego Mikołaja
Zapraszamy dzieci z rodzicami do naszej szreniawskiej, mikołajkowej skrzynki na listy, która będzie znajdowała się na terenie Muzeum w dniu Jarmarku Bożonarodzeniowego. Zachęcamy do napisania tradycyjnego listu na kartce papieru, spakowania w kopertę, wypisania na niej adresu, przyklejenia znaczka i wrzucenia go do naszej skrzyni. Jest to okazja aby porozmawiać o oczekiwaniach dzieci i ukierunkowania ich na odpowiednie prezenty, które znajdą pod choinką u siebie w domu.
Konkurs „Na wigilijnym stole 2022”
Wigilijne zupy, pierniki i inne świąteczne przysmaki będą obiektem konkursowych zmagań w konkursie „Na wigilijnym stole 2022”. W konkursie uczestniczyć mogą koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, szkoły gastronomiczne i restauracje z całej Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy przebywający czasowo w naszym regionie. Zgłoszenia przyjmowane są do dnia 15 grudnia 2022 roku.
Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie www.instytutskrzynki.pl lub www.smakipowiatupoznanskiego.pl i przesłać go na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do piątku, 15 grudnia włącznie.
Z gotowym daniem, wigilijną przekąską lub wypieczonymi piernikami należy udać się w niedzielę, 18 grudnia w godz. 10.00-12.00 do Pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Zgłoszenia będą oceniane w trzech kategoriach: zupy (np. grzybowa, barszcz, rybna, z suszu owocowego), pierniki oraz inne. Każdy uczestnik może zgłosić max. 3 rodzaje potraw i 3 rodzaje wypieków.
Program imprezy:
11.30 – Przedstawienie o tematyce bożonarodzeniowej w wykonaniu Dobrego Teatru „Jak Mrozik i Śnieżyczka przygotowali wyjątkowe prezenty”
12.30 – Koncert kolęd w wykonaniu zespołu Na Trzy Głosy
13.30 – Przedstawienie o tematyce bożonarodzeniowej w wykonaniu Dobrego Teatru „Jak Mrozik i Śnieżyczka przygotowali wyjątkowe prezenty”
15.00 – Koncert pt. „Muzyczna droga Stefana Stuligrosza i Macieja Wielocha” w wykonaniu – Chóru Chłopięcego i Męskiego Filharmonii Poznańskiej Poznańskie Słowiki
Warsztaty dla dzieci:
– malowanie bombek
– gwiazdkowe stroiki – wianki
– naturalne stroiki na deseczkach
– torebki na prezenty
– wylewanie świec z wosku pszczelego
Pałac:
– KONKURS REGIONALNY „NA WIGILIJNYM STOLE 2022″ – zupy, pierniki i inne
Na folwarku:
– żywa szopka bożonarodzeniowa z rzeźbami naturalnej wielkości i zwierzętami
– spotkanie ze Świętym Mikołajem przy saniach
– liczne stanowiska handlowe i gastronomiczne
Pracownia kulinarna:
– pieczenie świątecznych pierników