fot. Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

Jesień w domu i zagrodzie. Retro show w Szreniawie

Sto lat temu „Ursus” wyprodukował pierwszy seryjny ciągnik rolniczy, a 25 lat później pierwszy seryjny powojenny ciągnik rolniczy.

 

 

18 września 2022 r. w godzinach od 11.00 do 17.00 w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się doroczne wydarzenie pod nazwą „Jesień w domu i zagrodzie. Retro Show”.

 

Tegoroczna impreza będzie się odbywać pod znakiem rocznic związanych ze znanymi z produkcji ciągników rolniczych Zakładami Mechanicznymi „Ursus”.

Sto dwadzieścia lat temu warszawskie Towarzystwo Udziałowe Specyalnej Fabryki Armatur dołożyło do nazwy nowy człon: „Ursus”. Sto lat temu „Ursus” wyprodukował pierwszy seryjny ciągnik rolniczy. Był to zbudowany na amerykańskiej licencji „Ursus-Titan”. Natomiast siedemdziesiąt pięć lat temu Zakłady Mechaniczne „Ursus” opuścił pierwszy seryjny powojenny ciągnik rolniczy – „Ursus C-45”.

Wobec tych trzech rocznic nie może dziwić fakt, że rdzeniem imprezy będą wydarzenia związane z „Ursusem”.

 

fot. Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

Impreza rozpocznie się paradą „Ursusów”. Później będą one demonstrowały swoje możliwości na polu muzealnym. Utworzą też wystawę. W wydarzeniu wezmą udział reprezentanci Stowarzyszenia „Traktor i maszyna” oraz Muzeum Motoryzacji w Nieborowie. Na terenie muzeum, wzdłuż głównej ścieżki zwiedzania, stanie wystawa planszowa pt. „Legendarne modele ciągników Ursus”. Na placu głównym utworzone zostanie kino muzealne, gdzie prezentowane będą filmy archiwalne związane z tymi ciągnikami.

Ponadto, wokół podwórza folwarcznego, rozmieszczone zostaną stanowiska związane z przetwórstwem żywności oraz ręcznym młóceniem i czyszczeniem ziarna, a zwiedzający będą mogli uczestniczyć w:

 

fot. Muzeum Narodowe Rolnictwa i PRzemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

fot. Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

  • młóceniu ziarna cepami
  • oczyszczaniu ziarna zbóż za pomocą sit i wialni
  • mieleniu ziaren zbóż żarnami i tłuczeniu przy pomocy stęp
  • kiszeniu kapusty
  • wekowaniu ogórków
  • wyciskaniu soków z owoców

 

W muzealnym sadzie znajdą się stanowiska smażenia powideł i gotowania pyr z gzikiem. Przy piecach chlebowych będzie można zakupić wypiekany w nich chleb.

 

Zapraszamy!

Podziel się kulturą!
What’s your Reaction?
Ciekawe
Ciekawe
1
Świetne
Świetne
1
Smutne
Smutne
0
Komiczne
Komiczne
0
Oburzające
Oburzające
0
Dziwne
Dziwne
0