Co łączy śliwki i grzyby?
Opublikowano:
12 sierpnia 2019
Od:
Do:
Początek:
Koniec:
W gminie Międzychód mieszkańcy starają się „przedłużyć” smak wakacji i zbliżający się koniec astronomicznego lata. Święto Podgrzybka i Wielkie Smażenie Powideł – te dwa wydarzenia już niebawem. Warto zarezerwować sobie czas.
Koniec wakacji – dzieci odczuwają ten moment zdecydowanie najmocniej, bo po dwóch miesiącach słodkiej beztroski pojawiają się codzienne, uczniowskie obowiązki. Również dorośli często z melancholią wspominają ostatnie dni sierpnia, jakby już sam początek września przynosił powiew jesieni i koniec lata.
W gminie Międzychód – położonej nad malowniczą Wartą, w samym sercu Puszczy Noteckiej i tzw. Krainy 100 Jezior – mieszkańcy starają się „przedłużyć” smak wakacji i osłodzić zarówno sobie, jak i przyjezdnym zbliżający się koniec astronomicznego lata.
Do tego celu wykorzystuje się walory położenia geograficznego oraz dary sosnowych borów i licznych sadów owocowych, gęsto występujących na Pojezierzu Międzychodzko-Sierakowskim. To właśnie od tych pachnących lasem grzybów i soczystych owoców powstała idea stworzenia wyjątkowych w skali regionu oraz bardzo klimatycznych imprez plenerowych.
ŚWIĘTO GRZYBÓW
Pierwsza z nich to Święto Podgrzybka, którego 18. edycja odbędzie się 7 września 2019 roku w Przystani nad Wartą w Międzychodzie.
W trakcie tej jednodniowej imprezy największy nacisk kładzie się na edukację ekologiczną w połączeniu z dobrą zabawą. Wydarzenie rozpoczyna wielkie grzybobranie uczniów szkół podstawowych – „Za podgrzybkiem i borowik stoi”, będące częścią międzyszkolnego turnieju sportowo-ekologicznego. Konkurencje sprawnościowe przeplatane są pytaniami z wiedzy o Puszczy Noteckiej i jej ochronie.
Kolejnymi punktami są: korowód przyjaciół lasu, ceremoniał myśliwski, koncert sygnalistów, pokazy gaszenia pożarów przy pomocy samolotów, a także charakterystyczny konkurs pilarzy, których zadaniem jest wyrzeźbienie najdorodniejszego podgrzybka w drewnie.
Od kilku lat odbywa się też bardzo widowiskowy turniej partnerskich miast, w którym rywalizują ze sobą przedstawiciele samorządów międzychodzkiego i skwierzyńskiego, wykazując się sprawnością, wiedzą oraz umiejętnościami współpracy. Przez cały czas trwania imprezy swoje wyroby oferują starannie dobrani rękodzielnicy, a unikatowe talenty prezentują lokalne zespoły muzyczne i taneczne.
To wszystko jest jednak tylko dodatkiem do prawdziwej esencji Święta Podgrzybka, która polega na zaspakajaniu podniebienia najbardziej wymagających gości. Głównymi rarytasami są przepyszna zupa grzybowa, przygotowana według tradycyjnej receptury w kilkudziesięciolitrowym kotle, a także przetwory z darów runa leśnego – począwszy od grzybów w occie, przez wyroby z żurawiny, borówki i jagody, a kończąc na niezliczonych ilościach miodów, likierów, nalewek i win domowych.
Mówi się, że kto raz spróbował aromatycznie przyrządzonej puszczańskiej dziczyzny, ten nigdy nie zapomni jej smaku i z chęcią wróci do gminy Międzychód lub do Skwierzyny, gdzie wymiennie odbywa się ta jedyna w swoim rodzaju impreza.
ŚWIĘTO POWIDEŁ
Wrażenia po Święcie Podgrzybka jeszcze nie zdążą zostać zapomniane, a międzychodzianie oraz przebywający w Krainie 100 Jezior turyści otrzymują kolejną dawkę kulinarnych doznań i niezapomnianych emocji. Niemal tydzień później, bo 15 września 2019 roku, odbędzie się już po raz 13. Wielkie Smażenie Powideł w Mniszkach, a dokładniej na terenie tamtejszego Centrum Edukacji Regionalnej i Przyrodniczej.
CERiP od lat stanowi jedną z najliczniej odwiedzanych atrakcji turystycznych całego regionu, prezentując warsztaty tzw. ginących zawodów. Zlokalizowany w dawnych zabudowaniach folwarcznych ośrodek może pochwalić się unikatową kolekcją wyposażenia warsztatów rzemieślniczych – m.in. kowali, bednarzy, szewców, garncarzy, wikliniarzy, pszczelarzy.
Każdy, kto korzysta z oferty Centrum, ma szansę spróbować swoich umiejętności, lepiąc garnki, wyplatając wiklinowe koszyki, tworząc świece z pszczelego wosku lub dawną biżuterię. Można przenieść się także w czasie do pierwowzoru dzisiejszego sklepu, czyli składu kolonialnego, dawnej klasy wiejskiej szkoły, przedwojennej poczty czy zakładu fryzjerskiego.
Duże wrażenie na zwiedzających robi także diorama przyrodnicza przybliżająca bogactwo fauny i flory pobliskiej Doliny Kamionki.
To wszystko można przeżyć podczas odwiedzin w Mniszkach, ale tylko raz do roku wszystkie wrażenia ulegają wielokrotnemu spotęgowaniu, a w CERiP-ie króluje wtedy zapach smażonych powideł.
Kilka ton dojrzałych śliwek na oczach uczestników imprezy zamienianych jest w wielkich, miedzianych kotłach w przepyszne przetwory. Lokalne koła gospodyń i stowarzyszenia wiejskie z naturalnych produktów przygotowują wypieki, a koła łowieckie oferują najlepszą dziczyznę z puszczańskich borów.
Wielkie Smażenie Powideł przyciąga również dziesiątki rękodzielników z różnych stron województwa, a także zespołów etnicznych, folkowych i alternatywnych, prezentujących się na scenie, wśród straganów i budynków dawnego folwarku rodu Unrugów.
Wszystkich pragnących przeżyć autentyczną przygodę, poznać tajniki prawdziwych specjalistów w powoli zapominanych zawodach oraz skosztować puszczańskich przysmaków i przetworów gorąco zachęcam do odwiedzin gminy Międzychód.
CZYTAJ TAKŻE: Książki po Śremie wędrują, leczą i zaskakują!
CZYTAJ TAKŻE: Pamiątki czasów pracy organicznej
CZYTAJ TAKŻE: Organicznicy na warsztatach